2 Nisan 2016 Cumartesi

Kakma Sanatı

    Arkadaşlar hepinize selamlarımı iletiyorum. Okuyacağınız yeni yayınım da farklı bir şey yapacağım. Az bilinen bir sanat olan Kakma Sanatını anlatacağım. İyi okumalar diliyorum.
   Kakma Sanatı Nedir?
   Kakmacılık oyulabilecek nitelikteki herhangi bir malzeme (taş, tahta, mermer ve işlenmeye uygun madenler) üzerine, kişinin istediği şekillerde oyarak açılan yuvalara daha kıymetli başka bir maddeden veya madenden oyulan şekle göre kesilmiş parçaların içiçe geçirilmesi suretiyle kakma işini  gerçekleştirmektir.





   Belirtmek istediğim husus şudur ki günümüz dünyasında gündelik hayatta rastlamadığımız kakma sanatı oldukça az kişilerce hayatta tutulmaya çalışılmaktadır. İnsanoğlu teknolojik yenilikleri çabuk benimserken geleneksel sanatlarını ise yok olmasıyla baş başa bırakmaktadır.
   Kakma yöntemi  ile süslenmiş eşyalara kakmada kullanılan maddeye göre “Gümüş Kakmalı”, “Sedef Kakmalı”, “Altın Kakmalı” ve “Fildişi Kakmalı” şeklinde adlandırılırdı. Geçmişte kakma işlemi daha çok baston, biblo, bıçak, tüfek, kapı gibi çeşitli eşyalarda ve gereçlerde kullanılmakta idi.

   Kakmacılığın farklı bir şekilli olan “tel kakma” da prinç ya da gümüş üstüne açılan yuvalara altın veya gümüş tel ve çubuklar kakarak yapılırdı. Tel kakma daha çok Şam' da ilerlemiş olduğunda “Şam kakması”  olarak da adlandırılmıştır. Bir madenin sathında açılan yuvalara eritilmiş bir madde dökülmek suretiyle yapılan kakmalar da vardır. Bu şekil kakmalara “savat”  denir.
Kakma işleri genel olarak ucu keskin çelik bir kalemle yapılır. B kaleme “kakma kalemi” denir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder